De komst van de lente in Zweden! En de teken...

Gepubliceerd op 11 maart 2022 om 14:05

Het is nu vårvinter (letterlijk vertaalt lentewinter) hier in Zweden, de periode dat de winter het einde nadert, de dagen weer langer worden, de vogels weer beginnen te zingen en dat je voelt dat de lente weer in aantocht is, ondanks dat er hier nog sneeuw ligt. We hebben inmiddels ook al weer de eerste kraanvogels gespot. Nog even en we lopen weer met blote armen en benen buiten. Een klein nadeel is echter dat met het mooie weer ook de teken (fästing in het Zweeds) weer wakker worden uit hun winterslaap en ze zich aan ons vastgrijpen als ze de kans krijgen. In Nederland hoor je veel over teken in combinatie met de ziekte van Lyme. Hier in Zweden zijn er ook gebieden waar je kans loopt om, naast de ziekte van Lyme,  TBE (teken encefalitis) te krijgen. TBE is net als Lyme een infectieziekte welke wordt overgebracht door teken en kan ontstekingen in de hersenen veroorzaken. In 2021 zijn er 533 gevallen van TBE gemeld en er zit al jaren een stijgende trend in het aantal gevallen.

Er is helaas geen geneesmiddel dat TBE geneest. De gegeven behandeling verlicht alleen de symptomen. Maar in tegenstelling tot de ziekte van Lyme is er wel een vaccin voor, wat voor circa 95-98% bescherming geeft tegen TBE.

TBE komt nog niet overal in Zweden voor en er zijn een aantal risico gebieden gedefinieerd. Deze zijn als volgt:

  • De kustgebieden van Stockholm, Uppsala en Södermanland. Ongeveer 70-80 procent van alle gevallen van TBE komt hier vandaan.
  • De centrale en oostelijke delen van de regio Mälaren
  • Het kustgebied van Uppland tot Kalmar
  • Rond het Vänern meer
  • Ten westen en zuiden van het Vättern meer
  • Incidentele gevallen zijn ook gevonden in Blekinge, Skåne en Västra Götaland

Aangezien er geen geneesmiddel is en wij tussen het Vänern en het Vättern wonen en veel op plekken komen waar teken rustig zitten te wachten om zich aan een slachtoffer vast te grijpen, hebben we vorig jaar besloten om ons te laten vaccineren tegen TBE.

Ik had al eens gezien dat we daarvoor een afspraak konden maken bij de vårdcentral (gezondheidscentrum), maar dat was er nog niet van gekomen. Toen we vorige jaar in de zomer naar de stad reden voor boodschappen, zagen we toevallig een vaccinatie-bus staan op de parkeerplaats van een tuincentrum. Het was de moeite waard om eens te kijken wat dat was en hoe dat in zijn werk ging. Er stond een bordje ‘Drop-in’ en een afspraak maken was dan ook niet nodig. Er was niemand voor ons, dus we werden gelijk geholpen. Na het doorgeven van ons persoonsnummer en een aantal standaard vragen te hebben beantwoord hadden we onze eerste dosis te pakken. 1 tot 3 maanden later moet je een tweede dosis halen en 5 tot 12 maanden na de tweede dosis nog een derde. Na deze derde dosis ben je drie jaar beschermd en om deze bescherming te houden kan je na die drie jaar een vierde dosis halen en daarna iedere vijf jaar waardoor je beschermt blijft.

Op de website fasting.nu kan je kijken waar in jouw buurt op welke dag een vaccinatie-bus staat. Tevens heb ik een pagina geschreven over teken in Zweden en de ziektes  die ze kunnen overdragen. Dus wil je meer weten over teken, bijvoorbeeld wanneer het tekenseizoen in Zweden is, de infectieziektes die ze kunnen overdragen, waar je op moet letten na een tekenbeet en of een tekenbeet gevaarlijk is voor honden en katten, lees dan verder op deze pagina

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.